Általános fogyaszthatósági teszt


Egy túlélőkönyvben olvastam az alábbi tesztet (a gomba fogyaszthatóságának megállapítására nem alkalmas):

Egyszerre csak a növény egy részével (pl. szárral) végezzük el a próbát. Bontsuk a növényt alkotóelemeire: virágra, bimbóra, levélre, szárra, gyökérre. Ellenőrizzük, nincs-e a részeknek savas szaga. Mielőtt hozzálátnánk az ízpróbához, koplaljunk nyolc órán keresztül, s ez idő alatt érintsük a részeket a könyökünkhöz vagy a csuklónkhoz, nem vált-e ki bőrreakciót. Ízlelés közben a növényen és tiszta vízen kívül semmi se kerüljön a szánkba. Különítsünk el egy kis mennyiséget a növény fogyasztani kívánt részéből, és készítsük el oly módon, ahogyan azt a részt szeretnénk, melyből a mintát vettük. Érintsük a mintát ajkunk külső széléhez, nem okoz-e égő vagy viszkető érzést, majd várjunk három percet. Ha nincs semmi reakció, helyezzük a növényt a nyelvünkre és várjunk negyedórát. Ha ekkor sem történik semmi, rágjunk meg egy falatnyit anélkül, hogy lenyelnénk, s legyünk türelemmel újabb tizenöt percig. Amennyiben ekkor sem tapasztalunk égő, viszkető vagy zsibbadó érzést, lenyelhetjük a falatot. Várjunk nyolc órát. Ha rosszullétre utaló tüneteket észlelünk, nyomjuk le két ujjunkat a torkunkon és próbáljunk hányni, majd igyunk rengeteg vizet. Amennyiben nem tapasztalunk rendellenességet, együnk negyedcsészényit az ugyanolyan módon elkészített növényből. Ha újabb nyolc óra elteltével is rendben vagyunk, az étel - legalábbis az adott módon elkészítve - biztonsággal fogyasztható. Ne feledjük: gyakran előfordul, hogy a növény bizonyos része ehető, a többi nem. A megfőzve fogyasztható részek nem biztos, hogy nyersen is ehetők (a próbát ilyenkor nyers állapotban lévő részekkel is el kell végezni). Ugyanazon növényre különböző személyek eltérően reagálhatnak.

Az alábbi növényrészek fogyasztását kerülnünk kell:

Vissza a Központba